Hae
Toimitus

Vuoden 2020 ekotrendit

ekotrendit

Mitkä ovat vuoden 2020 ekotrendit? Vuosi on vaihtunut ja samalla on vaihtunut uusi vuosikymmen. Monet tahot ovat listanneet tulevan vuoden trendejä aina sisustuksesta ruokaan. ​Sitra julkaisi artikkelin vuoden 2020 megatrendeistä​ ja Johanna Tolppola kirjoitti ​Markkinoinnin megatrendeistä 2020​. Ekologisuus, eettisyys ja vastuullisuus nousee näissä molemmissa esille. Olen tehnyt huomioita vuoden vaihteen aikana uusista ekotrendeistä, joita erilaisissa ekologiseen elämään keskittyvissä ryhmissä ja blogeissa on alkanut nousemaan.

NÄMÄ ISOT EKOTRENDIT JATKAVAT KASVUAAN

Zero waste
Jo jalansijaa saaneet skenet kuten ​zero waste -ajattelutapa​ ja ​low waste lifestyle​ jatkavat kasvuaan. Tämä on ajattelu- ja elämäntapa, jossa pyritään elämään luontoa kunnoittaen ja kestävästi. Nopeasti muutama vuosi sitten pinnalle nousseella elämäntyylillä on myös oma järjestö, keväällä kaksi vuotta täyttävä​ Zero Waste Finland ry​. Suomen zero waste -ryhmät poikkeavat kovasti valtameren toisella puolella zero waste elämää noudattavista. Suomessa ajatellaan maanläheisemmin ja vain todella todella harva pystyy elämään muovittomasti. Keskusteluissa myös nousee usein esille asian todellinen hiilijanjälki; usein pelkän pakkauksen hiilijalanjälki on vain muutaman prosentin tuotteen hiilijalanjäljestä.

Minimalismi
Toinen kasvua jatkava trendi on​ minimalismi.​ Jo viime vuosikymmenellä minimalismin vaikutteita on nähty mm. sisustuksessa. Skandinaavinen sisustustyyli mielletään neutraalien sävyiseksi, puhdas linjaiseksi ja minimalistiseksi. Kaappien sisällöllä ei ole ollut väliä. Nyt kuitenkin minimalismi on osa kokonaisvaltaisempaa kodin selkyttämistä, jossa myös kodin kaapit pääsevät sisältäkin järjestykseen.

PIENEMMÄT EKOTRENDIT

Nämä ekotrendit eivät ole suurien massojen suosiossa, mutta selkeästi huomattavissa isompien ekotrendien alla olevia pienempiä ja suosiota nostaneita asioita.

Ostolakko
Vuoden 2020 alusta on moni aloittanut ​ostolakon​ tai englanniksi tämän löytää ​no buy 2020​. Ostolakkoa toteutetaan eri tavoin ja jokainen omalla tyylillään. Osa rajaa ostolakon vain vaatteisiin tai kosmetiikkaan. Jotkut vain itseensä ja toiset ottavat koko perheen mukaan tähän haasteeseen. Haasteen pituus vaihtelee aina kuukaudesta koko vuoteen. Ostolakon motiivit ovat yhtä kirjavat kuin toteutustavat; hillitä kuluttamista, käyttää omistamansa tavarat loppuun tai säästää rahaa.

Karsiminen
Minimalismin jatkaessa kasvuaan myös karsimisesta puhutaan joka paikassa. Kaikki kotoa tavaran karsijat eivät pyri minimalismiin vaan enemmän kodin selkeyttämiseen ja ylimääräisestä tavarasta luopumiseen. Karsimisessa näkyy vielä muutamia pieni trendejä kuten jo muutama vuosi takaperin ollut Konmaritus ja nyt uutena kuukauden kestävä minimalismi-peli ja karsimishaaste.

Kotimainen järvikala
Ruokatrendeissä vegaaniset vaihtoehdot päätyvät yhä useamman ostoskoriin. Silti harvempi haluaa syödä pelkästään vegaanisesti. Lihan ympäristövaikutuksista puhuttaessa on yritykset ottaneet valikoimiin enemmän suomalaista järvikalaa. Näistä hyviä esimerkkejä on Pielisen kalan Luonnonkala rypsiöljyssä, joka on kotimainen vaihtoehto tonnikalalle ja loppunut jo useamman kaupan hyllyltä. Toinen pinnalla oleva tuote on Apetit kotimainen järvikalapuikko. Kotimainen järvikala on ilmastoystävällistä ruokaa ja oiva vaihtoehto lihan tilalle.

Downshiftaus
Minimalismin yksi “haara” on myös downshiftaus. Tämä näkyy mm. Asumisessa. Isojen omakotitalojen sijasta halutaan asua mielummin kompaktisti lapsienkin kanssa. Sijainti, palvelut ja mahdollisesti autottomuus ovat isompia kriteerejä kodin valinnassa neliöitä enemmän. Netissä törmää mitä hienompiin ja luovempiin ratkaisuihin kodin saamisesta toimivaksi. Yhtenä esimerkkinä on vaatehuoneen hyödyntäminen pienenä huoneena joko työskentelyyn, lapsen huoneeksi tai vanhempien huoneeksi (mikäli sänky mahtuu).

Vanlife Suomessa
Maailmalla on nähty jo pidempään ​vanlife elämäntyyliä​ ja varsinkin Australiassa se on suosiossa sillä lämpimän ilmaston takia ei tarvitse miettiä lämmitystä. Suosituilla tubettajilla ja vaikuttajilla on kymmeniä tuhansia, jopa miljoona seuraajaa, kun he esittelevät elämäntyyliään. Huoleton elämäntyyli ja mukana kulkeva koti mahdollista monelle matkustamisen aivan uudella tavalla. Tämä trendi alkaa näkyä jo Suomessa ja onkin vasta rantautumassa kunnolla. Liikkuvan kodin hyviä puolia on myös rahansäästäminen sillä pakettiautossa asuinkustannukset ovat usein halvat.


Kirjoittaja: Roosa Blom

Seuraa Roosan ekologista elämäntyyliä ja nappaa vinkkejä ekologisempaan arkeen hänenblogista​ tai seuraa​ Instagramissa @roosablom​.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *